Unele cercetări sugerează că percepția noastră asupra gustului alimentelor este influențată în mare parte de tacâmuri. O altă echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford susțin că mărimea, greutatea, forma și culoarea tacâmurilor au un efect semnificativ asupra aromei. De exemplu, brânza are un gust mai sărat atunci când este consumată dintr-un cuțit, mai degrabă decât dintr-o furculiță, iar lingurile de culoare albă fac ca iaurtul să aibă un gust mai bun, arată experimentele.
Un studiu publicat în revista Flavor explică cum creierul „analizează” mâncarea chiar înainte de a fi ingerată. Peste 100 de studenți au participat la trei experimente privind influența greutății, culorii și formei tacâmurilor asupra gustului., iar concluziile au rezultat că mâncarea avea un gust mai dulce pe lingurile mici care sunt folosite în mod tradițional pentru a servi deserturi.
Contrastul culorilor a fost, de asemenea, un factor important. Iaurtul alb consumat dintr-o lingură albă a fost evaluat mai dulce decât cel consumat cu o lingură neagră. În mod similar, atunci când participanților li s-a oferit brânză pe un cuțit, o lingură, o furculiță sau o scobitoare, au descoperit că brânza de pe un cuțit avea cel mai sărat gust.
Cercetările anterioare au arătat că vesela poate modifica percepția noastră despre mâncare și băutură. De exemplu, oamenii mănâncă în general mai puțin atunci când mâncarea este servită pe farfurii mai mici. Noua cercetare despre modului în care creierul influențează percepțiile alimentare ar putea îmbunătății atât dietele, cât și experiențele gastronomice.