Sebul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee ale corpului care îmbracă, hidratează și protejează pielea. Este, de asemenea, ingredientul principal în ceea ce s-ar putea crede că sunt uleiurile naturale ale corpului.
Specialiștii de la Harvard Medical School definesc sebumul ca fiind un amestec complex de acizi grași, zaharuri și alte substanțe chimice naturale care formează o barieră de protecție împotriva evaporării apei. Dacă aveți pielea foarte grasă, este posibil ca organismul să producă o cantitate excesivă de lipide care alcătuiesc sebumul.
Glandele sebacee acoperă marea majoritate a corpului. Deși sunt adesea grupate în jurul foliculilor de păr, multe dintre acestea duc o viață independentă. Pielea de la nivelul capului conține cea mai mare concentrație de glande, astfel că fața poate avea până la 900 de glande sebacee pe centimetru pătrat de piele, pe când suprafețele netede prezintă de obicei mai puține glande. Palmele mâinilor și tălpile picioarelor sunt singurele zone ale pielii care nu conțin glande sebacee.
Producția de sebum este un proces complex pe care oamenii de știință nu îl înțeleg pe deplin. Cercetătorii știu că funcția sa principală este de a proteja pielea și părul împotriva uscăciunii, însă aceștia speculează că sebumul poate avea, de asemenea, un rol antimicrobian sau antioxidant. Mai mult decât atât, poate chiar ajuta și la eliberarea feromonilor. Cercetarea acestor funcții potențiale este în curs de desfășurare.