Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar devine mai puțin eficient în abordarea infecțiilor și mai puțin receptiv la vaccinări. Imunoscența este termenul folosit pentru a descrie tendința unui sistem imunitar îmbătrânit, predispus la apariția mai multor infecții, diferite tipuri de cancer și boli.
De-a lungul timpului, cercetătorii s-au interesante despre modul în care funcția imună a omului se modifică în timp și variază de la persoană la persoană. De exemplu, persoanele în vârstă au răspunsuri imune mai puțin robuste, ceea ce le face mai predispuse la infecții și le reduce capacitatea de reacție la vaccinare.
Se pare că femeile trecute de o anumită vârstă prezintă o susceptibilitatea mai mare a la boli inflamatorii și autoimune față de bărbați. Cu toate acestea, cercetătorii încep să investigheze modul în care sistemele imune ale bărbaților și ale femeilor se compară între ele la vârste diferite și ce mecanisme moleculare stau la baza diferențelor dintre ele.
Bazându-se pe munca lor anterioară, explorând diferențele dintre sistemul imunitar al persoanelor în vârstă și cele mai tinere, o echipă de cercetători a descoperit diferențe semnificative între celulele imune derivate din sânge la bărbați și femei.