Un studiu recent, care a urmărit 70.000 de femei din 2004 până în 2012, a constatat că persoanele optimiste prezintă un risc de deces semnificativ mai redus atunci când vorbim despre bolile de inimă, accidente vasculare cerebrale, cancer de sân, ovarian, pulmonar și colorectal, infecţieii și diferite afectiuni respiratorii.
Gândirea pozitivă poate fi realizată prin câteva tehnici diferite care s-au dovedit eficiente, cum ar fi vorbirea de sine pozitivă și imagini pozitive. Iată câteva sfaturi care vă pot antrena creierul să gândească pozitiv.
Concentrați-vă asupra lucrurilor bune
Situațiile provocatoare și obstacolele fac parte din viața fiecăruia. Când vă confruntați cu astfel de situații, cel mai bine este să vedeți partea plină a paharului. De exemplu, dacă cineva anulează planurile, concentrează-te asupra modului în care îți eliberează timp pentru a face alte activități de care te bucuri.
Practicați recunoștința
Practicarea recunoștinței s-a dovedit eficientă în reducerea stresului și la îmbunătățește stimei de sine. În plus, favorizează reziliența chiar și în momente foarte dificile. Gândiți-vă la oameni, momente sau lucruri care vă aduc un fel de confort sau fericire și încercați să vă exprimați recunoștința cel puțin o dată pe zi.
Exersați vorbirea de sine pozitivă
Cercetările arată că modul în care vorbești cu tine sau despre tine poate influența capacitatea ta de a-ți regla sentimentele, gândurile și comportamentul sub stres. Iată un exemplu de vorbire pozitivă despre sine: în loc să mă gândesc „Am încurcat-o cu adevărat”, încercați „Voi încerca din nou într-un mod diferit”.
Identificați zonele de negativitate
Analizați bine toate aspectele vieții și identificați situațiile în care tindeți să abordați o perspectivă negativistă. Amintiți-vă că nu sunteți singur și că puteți apela oricând la persoanele apropiate. Un coleg de muncă ar putea observa că sunteți trist la locul de muncă, iar soția poate observa că deveniți deosebit de negativist în timp ce conduceți.