Încă din cele mai vechi timpuri, urzica a fost un element esențial în medicina pe bază de plante. Egiptenii antici foloseau urzica pentru a trata artrita și durerile de spate, în timp ce trupele romane o foloseau pentru încălzirea corpului.
Frunzele prezintă structuri striate care înțeapă și produc mâncărime, roșeață și umflături. Cu toate acestea, odată ce este procesată într-un supliment, uscat, liofilizat sau gătit, urzica poate fi consumată în siguranță.
Studiile indică faptul că extractul de urzică poate crește nivelul de antioxidanți din sânge, acele molecule care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, cum ar fi îmbătrânirea, cancerul și alte boli dăunătoare.
De asemenea, pe lângă varietatea de vitamine, minerale, acizi grași, aminoacizi, polifenoli și pigmenți, sucul de urzică conține diverși compuși care combat inflamația. În cercetările efectuate pe om, aplicarea unei creme de urzică sau consumul acesteia pare să amelioreze afecțiunile inflamatorii. De exemplu, rezultatele unui studiu aplicat pe 27 de persoane au indicat faptul că utilizarea cremelor din extract de urzică pe zonele afectate de artrită a redus semnificativ durerea, în comparație cu un tratament placebo.
În medicina occidentală pe bază de plante occidentale, urzica este folosită pentru a reduce și alte afecțiuni precum simptomele febrei fânului, tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge.