De ce bolile autoimune sunt întâlnite mai des la femei?

Tulburările autoimune sunt caracterizate ca o afecțiune în care sistemul imunitar al gazdei se atacă în mod greșit. Aceste tulburări determină sistemul imunitar să provoace o reacție sistemică prin atacarea mai multor organe. 

Femeile sunt mai puțin susceptibile la boli infecțioase decât bărbații, dar sunt mai des predispuse la boli autoimune. Această prevalență mai mare este parțial atribuită cromozomului X, care are multe gene referitoare la sistemul imunitar. Este avantajos pentru femei să aibă doi cromozomi X, dar prețul este o tendință mai mare de a dezvolta autoimunitate. 

De-a lungul timpului, studiile au arătat că femeile sunt mai sănătoase și trăiesc mai mult decât bărbații. Sunt mai puțin sensibile la bolile infecțioase, dar pe de altă parte, circa 80% dintre persoanele care prezintă boli autoimune sunt femei. Aceste boli afectează între 5-10% din populație și sunt adesea cronice. 

În ultimii ani a devenit clar faptul că cromozomul X joacă un rol important în dezvoltarea autoimunității. Probabil există multe alte motive pentru care majoritatea bolilor autoimune sunt mult mai răspândite la femei decât la bărbați, însă unele dintre aceste motive sunt asociate cu cromozomul X, unde doza anumitor gene legate de X pare a fi critică. 

În prezent, se cunosc puține gene, însă studiile viitoare ale cromozomului X pot identifica gene noi și pot oferi mai multe cunoștințe despre mecanismele complexe care stau la baza dezvoltării autoimunității. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie