Dr. Michelle Segar, cercetător la Universitatea Michigan din Ann Arbor, spune că pentru a putea face orice schimbare în viața ta, inclusiv trezirea la timp, trebuie să definești clar de ce acel lucru este important pentru tine. De exemplu, dacă printre prioritățile voastre se numără timpul petrecut cu familia la micul dejun, economisiți ceva timp cu o seară înainte, alegându-vă hainele, încălțămintea și accesoriile.
Oamenii de știință explică faptul că, în general, corpul trece printr-o serie de schimbări înainte și în timpul somnului, cum ar fi scăderea temperaturii, a ritmului cardiac și secretarea melatoninei în sânge cu una până la două ore înainte de culcare. Ciclul de somn crește pe la 3 sau 4 dimineața, iar apoi corpul intră într-un proces lent și treptat de trezire.
O modalitate potrivită de a vă ușura trezirea de dimineață presupune un somn consistent care începe cu aproximativ opt ore înainte ca alarma să sune. Respectați acest lucru timp de câteva săptămâni, inclusiv în weekend-uri, pentru a afla cât de bine răspunde corpul dumneavoastră. Unele persoane sunt în mod natural „bufnițe de noapte” și le va fi destul de greu să se culce devreme, chiar dacă asta presupune trezitul și mai devreme.
Oricare ar fi orele de culcare și de trezire stabilite pentru ziua săptămânii, va trebui să le respectați și în weekend. Potrivit cercetărilor publicate în revista Chronobiology International, o oră consistentă de culcare în weekend pare să ducă la un somn mai bun și la o trezire mai ușoară în timpul săptămânii.