Starea de îngrijorare apare atunci când te simți neliniștit în legătură cu o situație sau problemă, iar potrivit specialiștilor, dacă acest obicei devine excesiv, puteți suferi de anxietate ridicată sau vă puteți confrunta cu stări de panică în timpul somnului.
Oamenii care ajung într-o situație de îngrijorare cronică spun că simt un sentiment de condamnare iminentă sau temeri nerealiste care nu fac decât să le sporească grijile, în timp ce persoanele ultrasensibile la mediul în care se desfășoară și la criticile altora ajung să considere orice și pe oricine ca pe o potențială amenințare.
Îngrijorarea cronică vă poate afecta atât de mult viața de zi cu zi, încât vă poate da peste cap apetitul, obiceiurile de viață, relațiile, somnul și performanța la locul de muncă. Mulți oameni care se îngrijorează excesiv sunt atât de anxioși, încât se în afundă în vicii, cum ar fi consumul excesiv, fumatul sau consumul de alcool și droguri.
Stresul emoțional rezultat poate declanșa o serie de probleme de sănătate care apar atunci când lupta sau fuga sunt declanșate zilnic de îngrijorare excesivă și anxietate. Lupta sau răspunsul la fugă determină sistemul nervos simpatic al corpului să elibereze hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care poate crește nivelul zahărului din sânge și trigliceridele, adică grăsimile din sânge folosite drept combustibil.
Acești hormoni provoacă, de asemenea, o serie de reacții fizice, cum ar fi dificultate la inghitire, amețeală, gură uscată, bătăi rapide ale inimii, oboseală, dureri de cap, incapacitatea de concentrare, iritabilitate, dureri musculare, tensiunea musculară, greaţă, stări de nervozitate, crize respiratorii, transpirație, tremurături și zvâcniri.