Oamenii reacționează în moduri diferite la anumite evenimente care pot provoca traume. Chiar dacă nu există semne vizibile, persoanele afectate pot avea reacții emoționale grave, iar șocul și negarea la scurt timp după incident sunt reacții extrem de normale, folosite adesea pentru a diminua impactul emoțional.
Persoanele care trec printr-o astfel de situație s-ar putea simți amorțite sau detașate de lumea exterioară pentru câte minute, însă șocul inițial durează de obicei între 4-6 săptămâni de la momentul respectiv.
O afecțiune cunoscută sub numele de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) poate apărea uneori ca urmare a unei experiențe șocante, cum ar fi un incident care v-a pus viața în pericol sau dacă ați asistat la moarte altei persoane.
PTSD este un tip de tulburare de anxietate care afectează hormonii stresului și modifică răspunsul organismului la acesta. Persoanele cu această tulburare necesită sprijin social puternic și terapie continuă. Mulți experți suspectează că nivelurile ridicate de evitare a anumitor lucrurilor din viață, vinovăția sau rușinea obținută în cadrul unor evenimente sunt câteva semne cheie pentru care cei afectați continuă să experimenteze PTSD după o traumă.
Potrivit medicilor, există mai multe modalități de a vă restabili stabilitatea emoțională după un eveniment traumatic, astfel că dacă simțiți o atracție pentru a evita lucrurile din viața voastră, cel mai bine este să încercați să rămâneți implicați în muncă și în viața socială.
Petreceți cât mai mult timp cu alții, chiar dacă nu vă simțiți mereu confortabil. Faceți lucrurile care vă oferă plăcere și comunicați experiența cu familia sau prietenii apropiați sau, pur și simplu, așezați cuvintele pe o hârtie. Acordați-vă timp și recunoașteți că nu puteți controla totul, iar dacă starea pare să se înrăutățească, solicitați asistență sau alăturați-vă grupurilor de persoane care au avut o experiență similară.
Mențineți o rutină zilnică cu activități structurate. Evitați deciziile majore de viață, cum ar fi schimbarea carierei sau mutarea, imediat după eveniment.