Lumina soarelui este alcătuită din lumină roșie, portocalie, galbenă, verde, albastră, indigo și violet, fiecare dintre acestea are o energie și o lungime de undă diferite. Când acestea se combină, soarele obține lumina albă pe care o vedem.
Unii experți în sănătate oculară și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea la lumina albastră de pe ecrane și dispozitive digitale retroiluminate, deoarece oamenii le folosesc prea des în intervale lungi de timp.
Un studiu realizat anul trecut și publicat în Jurnalul Indian de Oftalmologie a constatat că, de exemplu, în perioada carantinei de COVID-19, 32,4% din populația studiată a folosit un dispozitiv care emite lumină albastră între 9 și 11 ore pe zi. Un alt procent de 15,5 % a folosit dispozitivele de la 12 la 14 ore pe zi, înregistrând o creștere considerabilă a timpului petrecut în fața ecranelor.
Chiar dacă în prezent cercetările nu par să valideze îngrijorarea cu privire la deteriorarea ochilor din cauza excesului de lumină albastră, unele studii efectuate pe animale au arătat că lumina albastră poate deteriora celulele din retină, medicii oculari susținând că există puține dovezi potrivit cărora aceasta dăunează retinei ochiului uman. Totuși, un caz recent a arătat că o femeie care a folosit o mască de față cu LED-uri pentru a-și îmbunătăți pielea a avut o vedere distorsionată și o leziune retinală ulterior.
Cei mai mulți specialiști în domeniu subliniază că, deși dispozitivele cu LED-uri sunt relativ noi, nu există studii pe termen lung care să măsoare ce poate face lumina albastră ochilor pe parcursul vieții.