Orice intervenție de această natură va provoca durere într-o oarecare măsură, însă spre deosebire de tatuajele făcute în zonele cu mulți nervi, cum ar fi mameloanele sau buzele, majoritatea oamenilor clasează durerea de la nivelul încheieturilor destul de sus în grafic, în funcție de anatomia fiecăruia.
Nervii care trec de coloana cervicală în jos pe brațe și prin mâini joacă un rol important în senzația și mișcarea membrelor, respectiv a degetelor, astfel că tatuarea peste aceștia poate crea disconfort și durere excesivă în unele cazuri.
Alți factori care pot face un tatuaj extrem de dureros sunt sexul și emoțiile biologice. Deși nu a existat nicio diferență în intensitatea durerii în timpul procedurii între bărbați și femei, un studiu din 2020 a constatat că, după procedură, intensitatea durerii a fost mai mare la femei.
În plus, autorii au constatat că senzația de stres înainte de procedura în sine a crescut sensibilitatea durerii în timpul acesteia și după. Frica și alte emoții negative au fost, de asemenea, legate de o sensibilitatea crescută a durerii. Din nou, durerea este foarte subiectivă, deci experiența tuturor este diferită.
Intensitatea durerii se va schimba pe tot parcursul procesului, iar asta depinde de modul în care lucrează artistul, cum ar fi utilizarea unui singur ac pentru un detaliu mai fin sau penetrarea pielii în direcții repetate ale aceluiași loc pentru a completa culoarea.
Spre final ar trebui să rămâneți cu o durere mai slabă cel mult timp de 2 săptămâni, care se va îmbunătăți treptat pe măsură ce pielea vă vindecă. Un tatuaj nu ar trebui să doară odată ce s-a vindecat. Dacă durerea persistă sau se agravează, ar putea fi un semn al unei infecții sau al unei reacții alergice ce trebuie verificată numaidecât.