În ciuda eforturilor pașilor extraordinari care s-au făcut în tratamentul și depistarea precoce a cancerului de sân, anul peste 400.000 de persoane sunt diagnosticate această afecțiune la nivel european. În unele cazuri, factorii de risc, cum ar fi consumul de alcool, pot juca un rol esențial, potrivit studiilor.
Alcoolul este un cancerigen cunoscut, ceea ce înseamnă că poate afecta negativ nivelul hormonilor și poate afecta ADN-ul din celule. Persoanele cu o genă specifică, numită alela alcool dehidrogenază 1C *, pot prezenta un risc crescut de a face cancer mamar din cauza consumului de alcool.
Majoritatea băuturilor alcoolice conțin în principal apă și etanol, un agent cancerigen ce crește semnificativ nivelul de estrogen la femeile aflate în premenopauză, în special la mijlocul ciclului menstrual. Chiar și băuturile ușoare pot avea acest efect. Prin creșterea nivelului de estrogen, alcoolul poate crește riscul apariției cancerelor sensibile la estrogeni, inclusiv a cancerului de sân cu receptor estrogen pozitiv.
Potrivit unui articol publicat în Healthline, odată ingerat, etanolul se metabolizează în acetaldehidă, un cancerigen care este stocat cumulativ în organism. Acetaldehida este o substanță toxică care poate deteriora ADN-ul și proteinele din celule. De asemenea, interzice celulelor să repare daunele. Acest lucru permite celulelor să crească fără control, provocând formarea tumorilor canceroase.
Toate băuturile alcoolice, inclusiv berea, vinul și băuturile mixte conțin aproximativ aceeași cantitate de alcool. Din acest motiv, indiferent de tipul de băutură pe care îl consumați, rezultatul va fi același.