Băuturile energizante au fost comercializate pentru prima dată în Statele Unite în anii ’90, însă acum, există sute de sortimente pe piața globală. Companiile care produc astfel de produse se adresează în special copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani, dar și studenților care folosesc, de asemenea, o cantitate mare de băuturi energizante.
Energizantele au o cantitate mai mare de cofeină, însă băuturile pentru sportivi pot conține vitamine, carbohidrați și zahăr. Ar trebui să le beți după un antrenament intens pentru a restabili echilibrul fluidelor din corp, însă sunt văzute ca pe ceva ce sporesc concentrarea și îmbunătățesc performanța din cauza stimulentelor adaugate, printre care: guarana, taurină, ginseng, sinefrină, ginkgo, sunătoare și alte plante.
Băuturile răcoritoare conțin aproximativ 30 de miligrame de cofeină, în timp ce energizantele pot avea între 100 și 250 mg pe porție, în condițiile în care depășesc cofeina extrasă dintr-o ceașcă obișnuită de cafea. Medicii își fac griji cu privire efectele secundare care diferă în funcție de persoana, tipul și cantitatea utilizată.
Reacțiile la băuturile energizante includ: dureri de cap, dureri de stomac sau diaree – care pot fi cauzate de lipsa de apă sau de o dietă slabă; dureri în piept; sentimente anxioase sau nervoase; amețeli sau lipsă de concentrare; incapacitatea de a adormi; creșterea în greutate sau diabetul zaharat sau probleme dentare.