Ouăle sunt o sursă nutritivă și accesibilă de proteine pe care oamenii o consumă de milioane de ani. Chiar dacă oul de găină este consumat la scară largă, nutriționiștii ne îndeamnă să ne orientăm spre multe alte tipuri de ouă, cum ar fi cel de rață, prepeliță, curcan sau gâscă.
De-a lungul timpului, ouăle de rață au devenit un element esențial în bucătăriile asiatice, iar în ultimii ani, au câștigat popularitate și în alte locuri ale lumii. Chiar dacă la o primă vedere sunt destul de asemănătoare, există câteva caracteristici specifice care le diferențiază, iar cea mai notabilă la nivel vizual este dimensiunea. Astfel, consumul unui ou de rață este echivalent cu masa unui ou și jumătate de pui sau chiar două.
De asemenea, la fel ca în cazul ouălor de pui, culoarea ouălor de rață variază în funcție de rasa și dieta raței, de mediul în care este crescut și de genetică. Multe ouă de rață au coji albe, dar vin și în nuanțe de gri pal, verde, negru și albastru.
Pe lângă o aromă mai bogată, unii descriu adesea că gălbenușurile de ouă de rață ca având un gust mai cremos decât restul. În general, ouăle de rață și ouăle de pui au un gust similar, însă diferența poate consta și în aromă.
Ouăle de rață și ouăle de pui pot fi surse importante de nutriție pentru copiii mici, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele care încearcă să slăbească și cei cu risc de deficit de vitamina D.