Dacă sunteți o persoană care evită soarele, aveți intoleranță la lactoza sau respectați o dietă vegană strictă, este posibil să prezentați un deficit de vitamina D. Cunoscută sub numele de vitamina soarelui, vitamina D este produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la lumină. Pentru cei mai puțin prietenoși cu razele de soare, o pot obține în mod natural din câteva alimente, precum peștele, uleiuri din ficat de pește, gălbenușuri de ou, produsele lactate și cereale fortificate.
În mod tradițional, deficiența de vitamina D a fost asociată cu rahitismul, o boală în care țesutul osos nu mineralizează în mod corespunzător, ducând la oase moi și deformări ale scheletului. Totodată, cercetările relevă tot mai mult importanța vitaminei D în protejarea și prevenirea unei serii de probleme de sănătate, astfel că nivelurile scăzute ale vitaminei în sânge au fost asociate cu următoarele riscuri: deces timpuriu din cauza bolilor cardiovasculare, insuficiență cognitivă la adulții în vârstă, astm bronșic sever la copii, dar și cancer.
Cercetările sugerează că vitamina D ar putea juca un rol în prevenirea și tratamentul mai multor afecțiuni diferite, inclusiv diabetul de tip 1 și tip 2, hipertensiunea, intoleranța la glucoză și scleroza multiplă.