Metabolismul este procesul prin care organismul transformă ceea ce mănânci și bei în energie. În timpul acestui proces complex, caloriile din alimente și băuturi sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care are nevoie corpul pentru a funcționa.
Înainte de trage concluzii nepotrivite, potrivit cărora genetica este motivul pentru care nu reușiți să obțineți forma dorită, cercetările au sugerat că un consum pe baza anumitor tipuri de alimente vă poate accelera metabolismul.
Potrivit specialiștilor în nutriție, carnea de curcan are un conținut scăzut în grăsimi și, alături de pui, este de asemenea, o sursă foarte bună de proteine. Este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul să descompună proteinele găsite în carnea slabă, ceea ce înseamnă că ardeți mai multe calorii atunci când descompuneți și metabolizați proteinele decât atunci când digerați grăsimile și carbohidrații.
Cartofii dulci sunt un alt aliment care stimulează metabolismul. Se crede că antioxidantul găsit în legume, numit glutationul, este componenta care ajută la buna funcționare a metabolismul. Cartofii dulci sunt legume versatile și, indiferent de modul de preparare, aceștia au un conținut bogat în fibre, ceea ce ajută la pierderea în greutate. Astfel, conținutul scăzut de carbohidrați din cartofii dulci, combinat cu niveluri ridicate de fibre, ajută organismul să își mențină greutatea potrivită.
De asemenea, un alt supliment destul de cunoscut și utilizat în întreaga lume este ceaiul verde care, din punct de vedere tehnic nu este un aliment, însă este o alegere excelentă ca stimulent al metabolismului.
Cercetătorilor americani au observat că extractul de ceai verde a crescut rata metabolică cu 4% în doar 24 de ore, potrivit unui studiu. În acest caz, creșterea metabolismului vine ca urmare a nivelurilor ridicate de catehine, compuși care îmbunătățesc capacitatea organismului de a metaboliza grăsimile, însă pentru a obține acest efect, este necesar consumul a cinci căni pe zi.