Somonul are un conținut scăzut în grăsimi saturate, dar este, în același timp, una dintre cele mai bune surse de vitamina B12, potasiu și alți nutrienți, cum ar fi fierul și vitamina D.
Vitamina B12 care se obține din consumul de somon menține sângele și celulele nervoase sănătoase, însă adevăratele beneficii constau în multitudinea de acizi grași omega-3 care ajută la îmbunătățirea anumitor afecțiuni, cum ar fi boală cardiovasculară, unele tipuri de cancer, Alzheimer și alte boli cognitive.
De asemenea, pot ușura efectele artritei reumatoide. Experții recomandă tuturor adulților să mănânce cel puțin două porții de fructe de mare săptămânal, în special pești cu un conținut ridicat de omega-3, cum ar fi somonul.
Pentru a fi gătit corespunzător, dacă somonul este înghețat, lăsați-l la dezghețat în frigider peste noapte sau îl puteți dezgheța în apă rece într-o pungă etanșă în cazul în care aveți o nevoie urgentă. O puteți face și la cuptorul cu microunde, dar ar trebui să-l gătiți imediat după. Totodată, este indicat să nu lăsați niciodată fructele de mare sau alte alimente perisabile la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
Pentru a beneficia de toti nutrienții oferiți, somonul trebuie gătit la o temperatură de 63 grade Celsius, până când carnea devine opacă și poate fi separată ușor cu ajutorul furculiței. De asemenea, îl puteți consuma și crud, însă congelați-l mai întâi ca să vă asigurați că ucideți orice parazit.
Se găsesc o mulțime de germeni în peștele crud, motiv pentru care specialiștii spun că ar trebui să-l încălziți, să-l gătiți sau să-l coaceți. Puteți chiar să îl prăjiți, însă nu este întotdeauna cea mai bună alegere pentru sănătatea ta. Mai mult, prăjirea poate, de asemenea, să sigileze poluanții existenți în pește.