Uleiul de floarea-soarelui se obține prin presarea semințelor și este considerat un ulei sănătos, deoarece conține grăsimi nesaturate care pot aduce beneficii în ceea ce privește sănătatea inimii, însă potențialele efecte pozitive depind de tipul și compoziția nutrienților. Mai mult, o utilizarea excesivă vă poate pune viața în pericol.
Unele cercetări sugerează că o dietă bogată în acizi grași mononesaturați, cum ar fi acidul oleic, poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de colesterol și, prin urmare, la riscul de boli de inimă. Un alt studiu efectuat pe un eșantion format din 15 adulți sănătoși a constatat că cei care au avut o dietă bogată în ulei de floarea-soarelui cu conținut ridicat de oleic timp de 10 săptămâni au avut niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol LDL și trigliceride, comparativ cu cei care au luat au avut o dietă care conține o cantitate similară de grăsimi saturate.
Totuși, în ciuda acestor rezultate care care sugerează că uleiul de floarea-soarelui oferă beneficii pentru sănătate, unii medici își spun îngrijorarea legate de un consum excesiv de omega-6 ce poate duce la inflamații în organism și probleme de sănătate conexe, din cauza faptului că acidul linoleic este transformat în acid arahidonic, care poate produce compuși inflamatori.
De asemenea, studiile sugerează că uleiul de floarea-soarelui emite niveluri ridicate de vapori toxici de aldehidă atunci când este expus la căldură ridicată pe perioade îndelungate, în comparație cu alte uleiuri.