Pentru a intelege eficienta modului intunecat, trebuie mai intai sa luam in considerare felul in care lumina albastra ne afecteaza ochii. Desi abia acum incepem sa intelegem efectele secundare ale expunerii excesive la lumina albastra de pe ecranele dispozitivelor pe care le folosim zilnic, va puteti imagina motivele pentru care va simtiti ochii obositi chiar si in mijlocul zilei.
Oamenii care promoveaza modul intunecat (dark mode) sustin uneori ca utilizarea acestuia, mai ales in orele de dinainte de culcare, ii ajuta sa adoarma mai repede si sa ramana adormiti pentru perioade mai lungi de timp. In teorie, acest lucru se datoreaza faptului ca setarile implicite ale ecranului va expun la mai multa lumina albastra dupa lasarea intunericului, perturband ritmul circadian si suprimand melatonina, hormonul care semnaleaza organismului ca este ora de culcare.
Reducerea luminii albastre poate reduce orice strabism sau tensiune asociata cu cantitati mari de luminozitate. Aceste anecdote despre lumina albastra si ochi nu sunt neaparat sustinute de cercetari, insa Academia Americana de Oftalmologie (AAO) afirma ca tulpina digitala a ochilor este cauzata de modul in care ne folosim dispozitivele digitale, nu neaparat de lumina albastra rezultata de aceste dispozitive.
Adeptii dark mode sunt de parere ca acest filtru poate creste contrastul dintre textul afisat si fundal, iar acest lucru ar facilita, teoretic, citirea pe dispozitive, deoarece cititul pe timp nelimitat poate duce la oboseala ochilor si uscaciunea acestora.