Potrivit specialistilor, anxietatea cronica poate provoca diverse simptome, inclusiv dureri de cap si ameteli. Mai mult deca atat, ametelile insotesc frecvent atat anxietatea acuta, cat si anxietatea cronica. In plus, persoanele cu tulburari la nivelul urechii interne pot prezenta un risc crescut de a dezvolta o tulburare de anxietate.
Ameteala poate fi declansata de mai multe probleme, cum ar fi cele vestibulare, neurologice sau psihiatrice. Anxietatea este raspunsul natural la stresul care declanseaza sistemul nervos simpatic, permitand corpului sa se pregateasca pentru a lupta, a fugi sau a ingheta. Multi dintre acesti hormoni pot influenta echilibrul homeostatic al urechii interne la nivel celular, ceea ce poate duce la o schimbare a intregului sistem.
Tulburarile de anxietate cauzeaza adesea ameteli, printre alte simptome similare. Uneori, acest lucru se datoreaza schimbarilor bruste ale tensiunii arteriale, care pot duce la senzatii de lesin. De asemenea, hormonii de stres, cum ar fi adrenalina si cortizolul, pot avea efecte asupra sistemului vestibular al urechii interne.
In unele cazuri, o tulburare vestibulara care provoaca episoade cronice de ameteli sau vertij poate creste chiar riscul de a dezvolta o tulburare de anxietate, iar in ceea ce privește corelatia dintre tulburarile de echilibru si anxietate, Institutul National de Sanatate Mintala (NIMH) explica faptul ca a avea o boala cronica este legat de un risc crescut de a dezvolta o tulburare de sanatate mintala.