Daca obisnuiti sa cititi etichetele alimentelor inainte de a le cumpara, cel mai probabil ati observat ca majoritatea tipurilor de lapte contin zahar. Zaharul din lapte nu este neaparat rau pentru organism, insa este important sa intelegem de unde vine si in ce cantitati, astfel sa putem face cea mai sanatoasa alegere la micul dejun.
Majoritatea alimentelor contin zahar mai mult sau mai putin, de aici si incercarea noastra de a-l evita pe cat de mult posibil. Alimentele bogate in zahar adaugat sunt legate de cresterea in greutate si de sindromul metabolic, o afectiune care poate duce la diabet sau boli de inima.
Cu toate acestea, unele alimente contin zaharuri naturale, astfel ca o parte dintre produsele de pe raft, cum ar fi lactatele, prezinta un continut de zahar pe panoul lor nutritional, chiar daca acesta nu este inclus ca ingredient.
Aceste zaharuri naturale sunt principalii carbohidrati care confera laptelui gustul usor dulce. In laptele de vaca si in cel matern, zaharul provine in principal din lactoza, cunoscuta si sub numele de zahar din lapte.
Laptele obtinut din ovaz, nuca de cocos, orez sau soia, contin alte zaharuri simple, cum ar fi fructoza care se gaseste de obicei in fructe, galactoza, glucoza, zaharoza sau maltoza. Chiar si asa, trebuie sa retineti ca versiunile indulcite, inclusiv laptele din ciocolata si cel aromatizat, nu contin zahar adaugat.
Potrivit nutritionistilor, continutul de zahar din lapte variaza destul de mult in functie de sursa de provenienta. Dintre soiurile de lapte neindulcit, cel obtinut pe baza de orez prezinta cea mai mare cantitate de zahar, chiar mai mult decat laptele de vaca.