In urma unui studiu observational realizat pe un esantion format din 529.090 de cupluri, rezultatele au indicat o crestere cu 35% a sanselor de malformatii congenitale la nou-nascuti daca tatal a baut in mod regulat alcool in cele 6 luni care au dus la conceptie.
Tipurile de afectiuni urmarite in studiu au inclus boli congenitale ale inimii, anomalii ale membrelor si ale tractului digestiv, fisuri, gastroschiza si defecte ale tubului neural. Cu toate acestea, cercetarea a fost limitata si nu a urmarit cantitatea de alcool consumata inainte de conceptie.
Asocierea dintre consumul de alcool si defectele congenitale a fost studiata cel mai indeaproape la mame, insa cercetatorii au inceput recent sa analizeze mai atent si modul in care consumul de alcool patern poate afecta bebelusii. Nu este clar de ce consumul de alcool la tati poate duce la malformatii congenitale, insa dovezile timpurii sugereaza ca bautura modifica forma, dimensiunea si motilitatea spermei, fapt ce ar putea modifica si ADN-ul transmis copiilor. In general, sansele sa apara aceste anormalitati congenitale raman scazute, indiferent de consumul de alcool.
Cercetatorii sugereaza, de asemenea, ca rezultatele ar trebui sa informeze parintii cu privire la consumul de alcool in cazul ambilor parinti. Studiul nu confirma o legatura directa, insa ridica intrebari despre posibile strategii prevenibile pe care ambii parteneri le pot lua pentru a imbunatatii sanatatea copilului.