Mierea este un lichid dulce, siropos, pe care majoritatea oamenilor il folosesc in alimentatie ca atare sau ca indulcitor adaugat in diferite produse sau bauturi. Tipul de miere variaza in functie de sursa plantei, de metoda de extractie si de modul in care a fost procesata sau conservata.
Desi continutul nutritional variaza in functie de tipul de miere, o lingura ofera in general 64 de calorii si in jur de 17 grame de carbohidrati, insa nu ofera proteine, fibre sau grasimi. Totodata, mierea este o sursa concentrata de compusi antioxidanti benefici ai plantelor.
Avand in vedere diversitatea soiurilor de miere de pe piata, unii consumatori sunt nesiguri in ceea ce priveste continutul de gluten obtinut in urma proceselor de obtinere a compusului final. Glutenul este un grup de proteine gasite in anumite boabe de cereale care confera aluatului elasticitate.
In timp ce majoritatea oamenilor pot tolera glutenul fara a prezenta efecte secundare, persoanele cu boala celiaca sau cu sensibilitate la gluten trebuie sa elimine compusul din dieta lor, adica trebuie sa renunte la orez, orz, secara sau triticale.
Glutenul se gaseste, de asemenea, si in produsele contaminate sau prelucrate intr-o fabrica care produce cereale. In mod natural, mierea nu contine gluten, deoarece cerealele nu sunt utilizate din procesarea sa. Cu toate acestea, poate exista riscul contaminarii incrucisate daca mierea este prelucrata intr-o instalatie care produce si alimente care contin gluten.