Fiind una dintre cele mai populare bauturi din lume, cafeaua contine un stimulent foarte popular numit cofeina. Multi dintre noi se bucura de o ceasca, doua sau trei de cafea, savurate in diferite etape ale zilei, insa care este cel mai potrivit moment?
Cortizolul este hormonul care sporeste vigilenta, concentrarea si care regleaza metabolismul, raspunsul sistemului imunitar si tensiunea arteriala. Potrivit specialistilor, hormonul urmeaza un ritm specific ciclului somn-veghe, cu niveluri ridicate care ating varful la 30-45 de minute dupa trezire si scad incet pe tot restul zilei.
Astfel, s-a sugerat ca cel mai bun moment pentru a bea cafea este dimineata tarzie, cand nivelul cortizolului este mai scazut. Pentru majoritatea oamenilor care se trezesc in jurul orei 6:30, cel mai potrivit moment se estimeaza in jurul orelor 9:30 si 11:30 a.m. Chiar daca exista un adevar in acest sens, niciun studiu de pana acum nu a observat efecte energizante superioare cu intarzierea cafelei de dimineata, comparativ cu consumul imediat dupa trezire.
Consumul de cafea atunci cand nivelul cortizolului este la varf poate creste si mai mult nivelul acestui hormon. Nivelurile crescute de cortizol pe perioade lungi de timp pot afecta sistemul imunitar, provocand probleme de sanatate. Mai mult, cresterile cortizolului induse de cofeina tind sa fie reduse la persoanele care consuma in mod regulat cofeina.