Peste 15% dintre cuplurile care isi doresc copii se confrunta cu problemele de fertilitate, insa din fericire exista cateva modalitati naturale de a spori fertilitatea, inclusiv alegerile alimentare si modificarile stilului de viata.
Antioxidantii precum folatul si zincul pot imbunatatii fertilitatea atat pentru barbați, cat si pentru femei. Compusii dezactiveaza radicalii liberi din organism, care pot influenta atat spermatozoizii, cat si celulele ovulelor. Un studiu din 2012 efectuat pe barbati tineri si adulti a constatat ca o dieta zilnica care include un consum de 75 de grame de nuci bogate in antioxidanti a modificat calitatea spermei.
De asemenea, consumul unui mic dejun consistent poate ajuta femeile care intampina probleme de fertilitate. Un studiu a constatat ca un mic dejun mai mare imbunatateste efectele hormonale ale sindromului ovarului polichistic (SOP), o cauza majora a infertilitatii. Totodata, este important de retinut ca un micului dejun mai bogat, fara a reduce dimensiunile mesei de seara, va duce probabil la o crestere in greutate.
Nutritionistii asociaza consumul unei diete zilnice pe baza de grasimi sanatoase cu un impact ridicat in ceea ce priveste cresterea fertilitatii si a sanatatii generale. In ceea ce priveste consumul alimentelor prelucrate care contin grasimi artificiale trans, acestea pot creste riscul de boli grave care pot pune viata in pericol si pot fi asociate cu un risc crescut de infertilitate ovulatorie, din cauza efectelor lor negative asupra sensibilitatii la insulina.
Aceste grasimi nesanatoase se gasesc in uleiurile vegetale hidrogenate si unele margarine, alimente prajite, alimente procesate si produse de patiserie.