Desi foarte putine studii sustin teoria potrivit careia guma de mestecat ajuta la pierderea in greutate, acesti specialistii sunt de parere ca are un efect benefic in reducerea senzatiei de foame si in diminuarea anumitor pofte, in special pentru gustarile de seara.
Se pare ca intr-un studiu recent, guma de mestecat a redus foamea si pofta de mancare intr-un mod la fel de eficient ca si consumul unei bauturi bogate in calorii. De asemenea, potrivit unui alt studiu in care participantii au fost rugati sa mestece guma fara zahar timp de 30 de minute, acestia au raportat ca senzatia de foame s-a diminunat dupa primele cinci minute. In plus, o revizuire recenta efectuata pe baza a 15 cercetari sugereaza ca procesul de mestecare poate stimula eliberarea de hormoni intestinali specifici, reducand astfel foamea si consumul de alimente. Totodata, medicii avertizeaza ca procesul de mestecare „in gol” poate reduce si dorinta de a manca fructe, reducand calitatea generala a dietei.
Multe persoane au constatat ca prefera sa mestece guma intre mesele principale din zi, iar acest lucru ii ajuta sa consume calorii. In acest sens, studiile sugereaza ca mestecatul de guma intre mese poate reduce consumul cu pana la 10% la urmatoarea, daca aceasta este servita cu cel mult trei ore mai tarziu.
Cu toate ca aceste descoperiri par promitatoare, aportul de calorii este relativ redus, insemnand efecte mai putin vizible pe o greutate pe termen lung.