Majoritatea persoanelor care vor sa scape de kilogramele in plus abordeaza cea mai populara metoda de slabire si anume, consumul unei singure mese pe zi sau mai bine spus, dieta OMAD.
Aceasta dieta alimentara nu specifica ora si nici produsele de consum, tot ceea ce conteaza este sa mananci o data pe zi, fara a tine cont de restrictiile calorice sau de macronutrienti. Chiar daca multe persoane recomanda dieta, sustinand ca este o modalitate eficienta de a pierde in greutate, medicii vin cu sfaturi impotriva acestuia, explicand ca in anumite situatii, poate face mai mult rau decat bine.
Potrivit specialistilor, comparand metoda OMAD cu alte cu alte diete intermitente, consumul unei singure mese pe zi este considerat un gest „extrem” pentru organism si care poate declansa efecte secundare nedorite si periculoase. Este dificil ca organismul sa beneficieze de un aport zilnic de nutrienti necesari doar dintr-o singura masa, astfel ca un consum scazut in subtante nutritive vine cu riscul unei deficiente nutritionale, prezentand riscuri grave pentru sanatate, cum ar fi cresterea hipoglicemiei in cazul persoanelor mai in varsta si a celor care sufera de diabet, dar reprezinta un risc si pentru persoanele care au suferit de tulburari alimentare in trecut.
Pe baza unor cercetari, specialistii sunt de parere ca o masa pe zi creste riscul obiceiurilor alimentare si poate provoca reactii adverse, precum foamea extrema, oboseala, iritabilitatea, dificultate de concentrare, constipatie, stari de greata si de ameteala. Totodata, lipsa de nutrienti poate duce la cresterea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.
Pentru persoanele care vor sa piarda in greutate fara a declansa probleme de sanatate, medicii recomanda diete mai bune si mai durabile, inclusiv regimurile cu un continut scazut de carbohidrati, regimul mediteranean sau cel bazat numai pe plante.