Corpul uman trece printr-o varietate de procese biologice, astfel ca organismul are nevoie de o sursa constanta de lichide pentru a functiona optim. Majoritatea oamenilor obisnuiesc sa-si asigure necesarul de apa de la robinet, din rauri, izvoare, fantani, insa multi se intreaba daca apa de ploaie se numara printre lichidele potabile, avand in vedere ca numeroase comunitati din intreaga lume depind de aceasta sursa principala.
Nu este nimic in neregula in ceea ce priveste consumul de apa de ploaie, atat timp cat este curata, insa de cele mai multe ori, diferiti factori fizici si de mediu pot transforma rapid apa de ploaie potabila intr-un potential pericol pentru organism.
Din cauza zonelor puternic afectate de poluare, apa de ploaie poate fi infectata cu bacterii, paraziti sau virusi, creand un adevarat focar de boli, astfel ca daca nu sunteti fermi convinsi, in proportie de 100% ca este sigura pentru consumul uman, este recomandabil sa evitati colectarea acesteia. Iar pentru a elimina contaminantii chimici, cum ar fi metalele grele, fierberea nu este suficienta, ci mai de graba utilizarea unui sistem de filtrare a apei.
Chiar daca unii prefera hidratarea pe baza consumului de apa de ploaie, potrivit afirmatie cum este mai alcalina decat cea de la robinet si creste pH-ul sangelui, medicii sustin ca este doar un mit. Nici apa de consum si nici alimentele nu vor schimba semnificativ pH-ul din sange.