Femeile insarcinate se confrunta adesea cu o linsta lunga de „nu” atunci cand vine vorba de ceea ce poti si nu poti manca sau bea in timpul sarcinii. Bauturile racoritoare contin adesea cofeina, zahar si indulcitori artificiali, astfel ca inainte de a deschide o doza, iata ce trebuie sa stii despre siguranta consumului de carbonat de sodiu in aceasta perioada.
In general, bauturile racoritoare care cotin zahar mai mult sau mai putin nu sunt prea sanatoase deoarece au in componenta lor aproape toate substantele chimice si caloriile, fara valoare nutritiva. Bauturile cu zahar, inclusiv sifonul, trebuie evitate, de asemenea, daca aveti diabet gestational sau puteti prezenta un risc mai mare de a-l dezvolta. In acest caz, bebelusul ar putea creste prea mare, amplificand riscul unei nasteri dificile.
In plus, bebelusii de dimensiuni mai mari pot regla cu greu glicemia dupa nastere. Diabetul gestational creste, totodata, si riscul de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii, punandu-va sanatatea in pericol. Exista, de asemenea, cercetari care sugereaza ca prea mult zahar, in special din bauturile racoritoare, poate avea un efect asupra sarcinii si dezvoltarii copilului chiar si dupa nastere.
Un studiu din 2012 a constatat ca un consum pe baza mai multor bauturi indulcite cu zahar sau artificial pe zi ar putea creste riscul nasterii premature. Cercetarile din 2018 au constatat ca persoanele care au consumat mult zahar au avut copii care au crescut cu capacitati mai slabe de rezolvare a problemelor nonverbale si a memorie verbala. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca bauturile indulcite consumate in timpul sarcinii ar putea afecta sansele copiilor de a dezvolta astm pana la varsta de 8 ani.
De asemenea, un alt studiu arata ca un consum ridicat al bauturilor racoritoare in al doilea trimestru de sarcina ar putea afecta greutatea corporala a copiilor pe la mijlocul copilariei. Prin urmare, este recomandat sa tineti cont de aportul de zahar in timpul sarcinii si sa evitati bauturile indulcite, cum ar fi sucurile.