Multe dintre medicamentele pe care le consumam astazi sunt derivate din plante pe care vindecatorii le folosesc de secole, cartoful salbatic african fiind un bun exemplu. Ca supliment pe baza de plante, sud-africanii l-au folosit pentru a trata multe afectiuni si se spune ca are capacitatea de evita furtunile si cosmarurile.
Multi cercetatori cred aceasta plana originara din Africa de Sud are potentialul de a se alatura medicinei obisnuite, insa majoritatea studiilor au fost facute in vitro sau pe animale, de aceea, pentru a-i descoperi potentialele beneficii si daune, trebuie sa se realizeze mai multe studii umane.
Planta nu are nicio legatira cu cartofii pe care ii folosim des in consumul zilnic, ba din contra, face parte din familia crinilor si creste aproximativ 15 cm inaltime, avand frunze curbate, cu varfuri si flori galbene stralucitoare, in forma de stea. Totodata, cartoful salbatic african are cormi subtiri, adica baza bulbica a tulpinii, in loc de tuberculii de la cartofii obisnuiti.
In consistenta sa, cartoful salbatic african contine mai multe ingrediente active care prezinta interes, inclusiv hipoxozid si fitochimicale. Compusul hipoxozidic contine rooperol, un antioxidant care ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele si provoca multe boli, cum ar fi cancerul, insuficienta cardiaca si Alzheimer, in timp ce fitochimicalele stimuleaza sistemul imunitar si pot ajuta chiar la reducerea colesterolului.
Cartoful salbatic african pare sigur, dar poate avea efecte secundare daunatoare, cum ar fi insuficienta renala, si ar putea interfera cu medicamentele HIV. De asemenea, nu exista un consens cu privire la doza adecvata.