Un nou studiu indica faptul ca infectiile virale cronice pot avea efecte de lunga durata asupra sistemului imunitar. Inflamatia cronica contribuie la imbolnavire si chiar la deces odata cu inaintarea in varsta, dar nu se stie daca infectiile cronice ne pot afecta in mod similar.
Eliminarea virusului din organism poate restabili unele functii ale sistemului imunitar, insa nu este clar care sunt implicatiile pentru persoanele infectate cu COVID-19 pe termen lung sau daca le-ar putea afecta capacitatea de a raspunde la alte afectiuni virale.
Potrivit unui nou studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, infectiile virale cronice pot avea efecte de lunga durata asupra sistemului imunitar. Autorii studiului spun ca aceste efecte sunt similare cu cele cauzate de imbatranire. Cu toate acestea, nu este clar daca exista mecanisme similare in disfunctia sistemului imunitar asociata cu infectiile cronice.
Inflamatia sistemica poate aparea ca raspuns la infectii virale cronice sau la imbatranire si poate fi asociata cu dereglarea imunitara sau cu dezvoltarea anumitor boli cronice. Pentru a examina orice asemanari sau diferente intre aceste stadii, David Furman, asociat si autor principal al lucrarii, a spus ca el si echipa sa au folosit o „abordare impartiala”. Acest lucru a fost realizat prin monitorizarea imunitara profunda a sangelui uman in trei stadii: Imbatranirea, HIV si virusul hepatitei C (VHC).
In studiul, specialistii au analizat efectele infectiilor cronice si ale imbatranirii in diferite componente ale sistemului imunitar. Cercetatorii au descoperit multe asemanari intre dereglarea imuna asociata cu imbatranirea si infectiile cronice.
Cu alte cuvinte, studiul sugereaza ca aceste infectii virale cronice pot diminua eficacitatea sistemului imunitar in moduri similare cu procesul de imbatranire. De asemenea, au descoperit ca aceste efecte pot dura un an sau mai mult dupa ce virusul a fost redus sau eliminat.