Toate datele si statisticile se bazeaza pe date disponibile publicului in momentul publicarii, insa unele informatii pot fi depasite. Un numar tot mai mare de persoane au raportat tulburari de somn de cand a inceput pandemia COVID-19.
Prescriptiile farmaceutice pentru somn au crescut cu 20% in ultimul an. Un medic a numit actuala criza a somnului „coronasomnie”. Masurile preventive pentru imbunatatirile obiceiurilor de somn este importanta nu numai pentru prevenirea COVID-19, ci si pentru sanatatea si bunastarea generala.
Stresul acumulat dupa un an de purtare a mastii, distantarea fizica, pierderea veniturilor si cifrele persoanelor decedate, poate avea consecinte durabile si, mai ales, poate avea un impact negativ asupra somnului, potrivit specialistilor.
Furnizorul de medicamente comportamentale pentru somn, Lisa Medalie, a continuat spunand ca stresul este un factor declansator cunoscut al insomniei care provoaca dificultati la adormire si la a ramane adormit. „Stresul activează sistemul nervos autonom, provocand o eliberare de hormoni precum adrenalina si cortizolul”, a explicat Medalie, care a creat DrLullaby. „Acest lucru determina cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, punand sistemul in modul lupta sau zbor”, astfel ca adormirea poate fi destul de provocatoare, iar oamenii sunt mai predispusi sa intampine dificulati la modularea gandurilor si emotiilor a doua zi, contribuind la stresul suplimentar. Este un ciclu cu care prea multi oameni s-au obisnuit probabil in ultimul an.
Insa nu doar stresul cronic are impact asupra ciclurilor de somn. De asemenea, oamenii au fost nevoiti sa se adapteze la un program haotic, sa se ocupe de educatia la domiciliu a copiilor, de pierderea muncii, de impactul financiar si de timpul petrecut in fata ecranului. Toate acestea pot contribui la neregularitatile somnului sau chiar la lipsa acestuia.