Cum functioneaza creierul uman?

Creierul uman este un organ complicat si extrem de complex. Cantarind aproximativ 3 kilograme, contine circa 100 de miliarde de neuroni si 100 de miliarde de conexiuni. Cu alte cuvinte, creierul tau este central pentru tot ceea ce crezi, simti si faci, iar in functie de cele doua emisfere, acesta controleaza anumite functii. 

Chiar daca cele doua parti ale creierului seamana foarte mult, exista o diferenta uriasa in modul in care proceseaza informatiile. In ciuda stilurilor lor contrastante, cele doua jumatati nu functioneaza independent una de cealalta. 

Pe masura ce oamenii de stiinta continua cartografierea creierului, obtinem mai multe informatii despre partile care controleaza functiile necesare. Aceste informatii sunt vitale pentru avansarea cercetarii bolilor si leziunilor cerebrale si a modului de recuperare a acestora. 

Teoria potrivit careia oamenii isi folosesc mai mult partea stanga a creierului sau partea dreapta sustine ca una dintre cele doua emisfere este dominanta. Daca sunteti in cea mai mare parte analitic si metodic in gandire, adesea aceste observatii vin cu eticheta „ingamfat”, iar daca aveti tendinta de a fi mai creativ sau mai artistic, v-ati putea caracteriza ca fiind o persoana mai indrazneta. 

Aceasta teorie se bazeaza pe faptul ca cele doua emisfere ale creierului functioneaza diferit, lucu confirmat pentru prima data in anii 1960, gratie psihobiologului si laureatului premiului Nobel, Roger W. Sperry. 

Studiile au constatat ca emisfera este mai verbala, analitica si ordonata decat emisfera dreapta. Numit si creier digital, este mai bun la lucruri precum citirea, scrierea si efectuarea calculelor. Potrivit lui Sperry, creierul stang este, de asemenea, conectat la: logica secventiere, gandire liniara, matematica, fapte gandind in cuvinte. 

In schimb, creierul drept este mai vizual si mai intuitiv. Denumit si creier analogic, acesta are un mod de gandire mai creativ si mai putin organizat. Cercetarile datate de Sperry sugereaza ca emisfera drepta este conectata la: imaginatie, gandire holistica, intuitie, arte, ritm, indicii nonverbale, vizualizarea sentimentelor visand cu ochii deschisi. 

Se stie ca cele doua parti ale creierului sunt diferite, dar rezulta neaparat ca avem o emisfera dominanta la fel ca in cazul mainilor? O echipa de neurologi si-a propus sa testeze aceasta premisa, insa dupa o analiza de doi ani, nu au gasit nicio dovada ca aceasta teorie este corecta.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie