Corpul este plin de tot felul de proteine care alcatuiesc tesuturile, muschii si chiar sangele. In timp, sau odata cu aparitia leziunilor, o parte dintre aceste proteine se pot acumula pe alocuri. Cand se formeaza cataracta, proteinele se descompun la nivelul ochiului, facand vederea incetosata sau obstructionata.
Solutia presupune o interventie chirurgicala, o procedura de indepartare lentilei (cristalinului) ochiului si, in majoritatea cazurilor, inlocuirea acestuia cu una artificiala. Cataracta face ca lentila sa devina tulbure, ceea ce in cele din urma afecteaza in vederea, insa la fel ca orice procedura chirurgicala, exista totusi un anumit risc de complicatii care de obieci includ: umflaturi, durere, infectie sau reactii adverse la medicamente anestezice.
In majoritatea cazurilor, ar trebui sa observati o imbunatatire a vederii in cateva zile de la operatie, cel putin când vine vorba de cataracta, insa vindecarea completa dupa operatie poate dura chiar si o luna. Aceasta vine la pachet cu o revizuire a prescriptiei ochelarilor, odata ce ochii se vor adapta la „normal”.
Chiar daca pacientii se pot intoarce la programul obisnuit la doar cateva zile de la interventie, exista cateva activitati care ar trebui evitate. In principal, aceste restrictii implica reducerea presiunii asupra ochilor si evitarea expunerii la lucruri care ar putea sa irite si sa incetineasca vindecarea.
Specialistii vin cu cateva sfaturi pentru o recuperarea mai rapida a cataractei: limitarea exercitiilor si ridicarea greutatilor, evitarea frecarii sau atingerii zonei afectate, purtarea ochelari de soare in locuri luminoase, spalarea fara a introduce apa si sapun, evitarea produsele cosmetice si a cremelor din jurul ochilor timp de cel putin o saptamana.