Un studiu amplu efectuat timp de aproape 10 ani constata ca un consum de carne procesata, chiar si in cantitati mici, cum ar fi carnatii, poate creste semnificativ riscul bolilor de inima si decesul. Expertii spun ca un continutul ridicat de sare, conservanti si grasimi al acestor alimente ar putea fi motivul. Acestia incurajeaza oamenii sa manance mai multe produse vegetale si sa evite grasimile saturate. De asemenea, specialistii recomanda sa consumam cu moderatie toate alimentele, inclusiv carnea procesata.
Cercetatorii de la Universitatea McMaster si Hamilton Health Sciences din Canada au descoperit ca alimentatia bazata pe 6 uncii (142 grame) de carne procesata pe saptamana ar putea creste semnificativ riscul afectiunlor de la nivelul inimii. Carnea este considerata procesata daca a fost conservata prin afumare, sarare, intarire sau adaugare de conservanti, iar potrivit studiului, cantitatea este echivalentul consumului a doar doi carnati intr-o saptamana.
Echipa a analizat dietele si rezultatele a 134.297 de persoane din 21 de tari. Dupa ce au urmarit participantii studiului timp de aproape 10 ani, cercetatorii au descoperit ca un consum de 150 de grame vine cu un risc crescut de aproape 50% de boli cardiovasculare si cu un risc cu 50% mai mare de deces.
Expertii subliniaza, de asemenea, ca, desi un studiu observational nu este considerat in mod obisnuit drept dovada concludenta, aceasta noua cercetare se bazeaza pe studii anterioare care gasesc, de asemenea, o asociere intre carnea procesata si bolile de inima.