Tigarile electronice sunt un produs relativ nou din tutun, insa destul de controversat in ceea ce priveste efectele daunatoare si impactul lor asupra sanatatii pulmonare. In timp ce raman multe de stabilit cu privire la consecintele durabile ale acestor produse, studiile americane incearca sa demonstreze impactul nociv asupra plamanilor.
In ianuarie 2018, Academiile Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina au publicat un raport de studiu consensual care a analizat peste 800 de studii diferite. Astfel, raportul a sustinut ca utilizarea tigarilor electronice provoaca riscuri pentru sanatate, prin emiterea unui numar foarte mare de substante. Totodata, specialistii vin cu dovezi moderate potrivit carora tinerii care folosesc aceste dispozitive prezinta un risc crescut de tuse, respiratie suieratoare si o crestere a exacerbarilor astmului.
Un al studiu realizat la Universitatea din Carolina de Nord a constatat ca cele doua ingrediente principale gasite in tigarile electronice, propilen glicol si glicerina vegetala, sunt toxice pentru celule. Dispozitivele produc o serie de substante chimice periculoase, inclusiv acetaldehida, acroleina si formaldehida. Aldehida pot provoca boli pulmonare, precum si boli cardiovasculare, iar acroleina, un erbicid folosit in principal pentru a ucide buruienile, poate provoca leziuni pulmonare acute, astm si cancer pulmonar.