Corpul se bazeaza pe alimente pentru energie, asa ca este normal sa te simti flamand daca nu mananci timp de cateva ore, insa daca senzatia de foame continua chiar si dupa ce ati luat masa, acest lucru ar putea semnala o problema.
Polifagia, cunoscuta si sub numele de hiperfagie, este termenul medical pentru foamea excesiva sau extrema. Este diferit de a avea un apetit crescut dupa exercitii sau alte activitati fizice. In timp ce senzatia de satietate va reveni la normal dupa ce ati mancat in aceste cazuri, polifagia nu va disparea daca mancati mai multe alimente.
Exista mai multe afectiuni care pot provoca polifagie.
Hipoglicemia are un nivel scazut de zahar din sange si desi apare cel mai adesea la persoanele cu diabet zaharat, se poate intampla oricui. Alte simptome ale hipoglicemiei includ: ameteala, dureri de cap, incapacitatea de concentrare, tremuraturi, transpiratie schimbari de personalitate.
Hipertiroidismul este o afectiune care suprasolicita functia tiroidei. Una dintre functiile hormonilorvtiroidieni este controlul metabolismului, astfel incat pofta de mancare poate creste daca exista prea mult hormon tiroidian in corp. Alte simptome includ: transpiratia, pierdere in greutate, nervozitate, pierderea parului, dificultati la nivelul somnului.
Modificarile hormonilor asociate ciclului lunar poate starni senzatia de foame continua chiar inainte de menstruatie. Cresterile in estrogen si progesteron, dar si scaderea serotoninei pot duce la pofte intense de carbohidrati si grasimi. Alte simptome ale sindromului premenstrual includ: iritabilitate si schimbarile de dispozitie, balonare, oboseala si diareea.
De asemenea, stresul elibereaza o cantitate mare de hormon numit cortizol care provoaca foamea. Foamea extrema atunci cand sunteti stresat sau anxios ar putea fi, totodata, un raspuns emotional. Stresul poate avea si alte simptome fizice, cum ar fi: lipsa de energie, dureri inexplicabile, insomnie, raceli frecvente sau stomac deranjat.
Daca polifagia este cauzat de o afectiune tratabila, atunci senzatia de foame constanta poate fi tinuta sub control. Mentinerea unui stil de viata sanatos, a obiceiurilor de somn si a dietei pot fi, de asemenea, foarte utile in controlul foamei excesive.