Cafeaua contine sute de compusi bioactivi. De fapt, este cea mai mare sursa de antioxidanti pentru multi oameni. Studiile arata, de asemenea, ca bautorii de cafea prezinta un risc mai scazut de afectiuni precum diabetul de tip 2, tulburari neurologice si boli ale ficatului. Cu toate acestea, va puteti intreba care este doza potrivita de cafea pentru consum si daca aportul in exces are vreun risc.
Cofeina este cea mai frecvent consumata substanta psihoactiva din lume. Continutul de cafeina din cafea poate varia de la 50 la peste 400 mg pe cana. O ceasca mica de cafea preparata in casa ar putea contine 50 mg, in timp ce un Starbucks de 475 ml ambaleaza peste 300 mg.
Ca regula generala, o ceasca medie de cafea, de aproximativ 240 ml, contine aproximativ 100 mg de cofeina. Mai multe surse sugereaza ca 400 mg de cofeina pe zi, echivalentul a 4 cesti de cafea, sunt sigure pentru majoritatea adultilor care nu sufera de anumite afectiuni.
Chiar si asa, multi oameni beau mult mai mult decat doza indicata, fara a prezenta probleme. Este de retinut faptul ca puteti consuma cofeina si din alte surse, cum ar fi ceaiul, bauturile racoritoare, bauturile energizante, ciocolata, dar si anumite medicamente.
Persoanele care prezinta anumite simptome dupa consumul de cafea, este posibil sa fie sensibile la cofeina si trebuie sa ia in considerare reducerea aportului sau evitarea acesteia. Desi este exista sansa sa mori din cauza unei supradoze de cofeina, acest lucru este aproape imposibil doar de la cafea. Trebuie sa bei mai mult de 100 de cani de aproximativ 23,7 litri intr-o singura zi. Cu toate acestea, exista cateva cazuri in care oameni, care sufera de anumite afectiuni, mor dupa ce au luat suplimente de cofeina.