Serviciile de streaming sunt la moda, oferind divertisment milioanelor de telespectatori cand si unde doresc, oricand, zi sau noapte. Accesul la televizor ofera spectatorilor un sentiment de control, evadare, relaxare si usurare. Dar se pare că exista o limita care, atunci cand este depasita, poate transforma conceptul de „doar un episod in plus” in ceva daunator sanatatii si bunastarii generale.
De-a lungul timpului, cei care se situeaza la capetele extreme ale acestor obiceiuri pot constata ca isi pun in pericol sanatatea, in moduri pe care nu le-au anticipat si, eventual, pot duce la afectiuni cronice, potrivit lui Randall Wright, MD, neurolog si director medical al sanatatatii creierului la Houston Methodist Hospital din Texas.
Un studiu publicat in aprilie 2020 de catre Jurnalul International de Cercetare a Mediului si Sanatate Publica a sugerat ca exista o distinctie intre sederea activa, adica statul la birou, si sederea nonactiva sau vizionarea TV. Primul caz a fost legat de un procent de 25% mai mare al indicelui de masa corporala IMC si de procentele de grasime corporala la adultii tineri, precum si de sindromul metabolic general, potrivit noilor cercetari.
Este cert ca persoanele care petrec mai multe ore in fata televizorului sunt mai susceptibile de a fi supraponderale. Exista numeroase motive pentru care timpul petrecut in fata unui ecran, cum ar fi televizorul, utilizarea smartphone-urilor si tabletelor, pot duce la cresterea in greutate.
De asemenea, exista la fel de multe modalitati de a impiedica acest lucru sa se intample. Medicii spun primul lucru pe care il putem face este acela de a constientiza situatia si de a incerca sa dezvoltam noi obiceiuri, mai sanatoase, pentru a inlatura consumul de alimente nesanatoase in timp ce ne uitam la televizor.