Orice bautura care contine apa carbogazoasa, zahar adaugat sau alt indulcitor sau arome naturale sau artificiale poate fi considerat sifon. In ciuda popularitatii sale, este bine cunoscut faptul ca aceste bauturi „racoritoare” nu sunt bune pentru sanatate, deoarece creste riscul obezitatatii, a bolilor de inima si dezvolta afectiuni la nivelul dintilor. Chiar si asa, majoritatea oamenilor consuma sifon in mod regulat, iar o parte semnificativa dintre acestia si doresc sa-l excluda din dieta zilnica.
Cand vine vorba de a consuma o cantitate semnificativa de sifon, oprirea implica mai mult decat simpla vointa. Exista motive biochimice pentru care oamenii doresc alimente si bauturi bogate in zahar. Creierul uman are o zona numita sistemul de recompensare, conceputa pentru a recompensa oamenii atunci cand efectueaza actiuni care promoveaza supravietuirea, cum ar fi alimentarea corpului cu hrana. In timpul consumului, creierul elibereaza o substanta chimica numita dopamina, care ofera o stare de bine.
Pentru a obtine mai multa placere, creierul continua sa caute actiuni care stimuleaza eliberarea de dopamina, inclusiv in mancare. Problema sucurilor carbogazoase si a altor alimente bogate in zahar este aceea ca un consum regulat elibereaza o doza de dopamina mult mai mare decat alimentele intregi, ceea ce poate duce la asa-numitele stari de pofta, lucru ce duce, ulterior, la un ciclu vicios in care creierul cauta din ce in ce mai multe alimente bogate in zahar pentru a obtine acelasi raspuns de placere.
Desi poate fi greu sa renunti la sifon, chiar si atunci cand stii ca dauneaza organismului, sunt necesari mai multi pasi pentru a reduce din bauturile indulcite si pentru a revitaliza corpul.
In unele cazuri, pofta de a bea un suc este confundata cu sete. Daca simtiti dorinta de a bea sifon, incercati mai intai sa consumati un pahar mare de apa si asteptati cateva minute. Este posibil sa observati ca pofta dispare dupa ce va potoliti setea.