Resursele naturale, cum ar fi plantele, reprezinta o optiune de vindecare verticala in tratarea cancerului si in reducerea efectelor secundare ale modalitatilor terapeutice actuale. Genul Alium, format din plante erbacee cu bulbi, include usturoiul, ceapa, salota, prazul si arpagicul. Aceste legume sunt populare in bucatariile din intreaga lume si sunt apreciate pentru potentialele lor proprietati medicinale.
Multe studii epidemiologice au confirmat ca un consumul dietetic de ceapa si usturoi este asociat cu un risc redus de a dezvolta multe forme de cancer, boli cardiovasculare si neurodegenerative. Efectul lor benefic asupra sanatatii este atribuit unui continut ridicat de fitomolecule biologic active, cum ar fi compusoi fenolici, in special flavonoizii si mai multi compusi organosulfurici.
Usturoiul are antioxidanti naturali si este antiinflamator, antibacterian si antiviral. Cateii de usturoi contin niveluri ridicate de sulf, flavonoide si seleniu. Si, atunci cand este zdrobit sau tocat, produce alicina, un compus puternic care serveste drept antibiotic si anti-fungic. Proprietatile antibacteriene ale usturoiului pot ajuta la prevenirea cancerului, precum si la capacitatea sa de a imbunatati regenerarea celulelor, de a incetini proliferarea celulara si de a preveni formarea de substante cancerigene in organism.
Cercetatorii spun ca un consum bogat de ceapa si usturoi ar putea fi pur si simplu cheia unui stil de viata mai sanatos. Este de mentionat faptul ca ceapa reduce riscul de cancer oral si esofagian, pe cand usturoiul combate mai mult cancerul de la nivelul sistemului digestiv: cancer de esofag, de stomac si colon.