Portocala este unul dintre cele mai populare fructe din lume. Cu toate acestea, cojile de portocala sunt de obicei indepartate si aruncate inainte ca fructele sa fie consumate. Unii specialisti sunt de parere ca invelisul contine substante nutritive importante si ar trebui consumate mai degraba decat aruncate, in timp ce altii nu vad cojile de portocala ca pe un plus sanatos in dieta fiecaruia.
Cojile de portocale sunt bogate in fibre, vitamine si polifenoli pentru combaterea bolilor. De asemenea, contin limonen, o substanta chimica care poate proteja organismul impotriva cancerului de piele. Cu toate acestea, pesticidele sunt utilizate frecvent pentru a proteja fructul impotriva mucegaiului si a daunatorilor.
In timp ce studiile au descoperit ca pulpa portocalei contine un nivel foarte scazut sau nedetectabil de pesticide, cojile contin cantitati semnificativ mai mari. Specialistii leaga aportul cronic de pesticide de efectele negative asupra sanatatii, inclusiv riscul crescut de cancer si disfunctia hormonala.
In primul rand, aceste efecte sunt asociate cu niveluri cronice ridicate de expunere, mai degraba decat cu cantitati relativ mici gasite in cojile fructelor. Cu toate acestea, este inca recomandata spalarea acestora cu apa fierbinte pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerate.
Tot la capitolul „incertitudine”, este de mentionat faptul ca invelisul are o aroma neplacuta, amara si o textura dura, care poate fi dificil de digerat.