Mandria Mexicului si totodata ingredientul principal al cunoscutului cocktail Margarita, tequila este un spirit distilat din agave albastre. Aceasta planta suculenta creste de obicei in zona din jurul orasului Tequila, in statul de vest Jalisco si în Muntii Jalisco.
Denumirea de tequila este protejata si aplicata doar extractului din agave, produse doar in anumite zone desemnate de guvernul mexican. Multe articole leaga bautura spirtoasa de anumite beneficiile, insa planta isi pierde proprietatile sanatoase in timpul procesului de fermentare. Niciun studiu nu dovedeste ca tequila ofera beneficii in ceea ce priveste densitatea oaselor, zaharul din sange sau sanatatea colonului.
Este mentionat ca bautura spirtoasa contine mai putin zahar si calorii decat bauturile similare, ceea ce il poate face o optiune putin mai sanatoasa in detrimentul celorlalte. Insa atunci cand este amestecata cu alte ingrediente, trebuie sa se tina cont de nutritia intregii bauturi si nu doar de cantitatea. Cocktailurile pot avea un continut ridicat de zahar si, totodata, pot contine si alti alcooli.
Alcool nu ofera beneficii, insa consumat cu masura, nu afecteaza sanatatea. Pentru femei, consumul moderat este de aproximativ o bautura pe zi, in timp ce barbatii pot bea pana la doua bauturi. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma relatia dintre consumul moderat de alcool si posibilele beneficii daca, intr-adevar, acestea exista.