In ultimul timp, uleiurile de gatit primesc multa atentie in bucatarie. Totodata, oamenii incearca sa descifreze care dintre acestea sunt benefice si care sunt daunatoare pentru organism. Uleiul din seminte de bumbac este des folosit pentru gatit si este cunoscut ca uleiul vegetal original al Americii. Totusi, este considerat uleiul din seminte de bumbac unul dintre alimentele periculoase din dieta de zi cu zi?
Este bine cunoscut pentru utilizarea sa in bucatarie, la fel ca uleiurile de rapita sau soia, insa se gaseste si in unele alimente ambalate. Produse care pot contine ulei din seminte de bumbac includ: chipsuri sau produse de patiserie, biscuiti, batoane de gustare, cereale, sosuri pentru salate, maioneza, margarina si chiar in anumite sosuri pentru paste.
Aproximativ 55% din uleiul rafinat de seminte de bumbac este alcatuit din grasimi polinesaturate, cum ar fi acidul linoleic. Acesta este un acid gras omega-6 care, atunci cand este consumat cu moderatie, s-a dovedit ca ajuta la reducerea inflamatiei, reduce riscul de boli de inima, imbunatateste functiile creierului si intareste sistemul imunitar. De asemenea, acidul linoleic se gaseste si in uleiul de sofranel, uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb si uleiul de susan. Din pacate, unele diete standard contin prea multe grasimi omega-6, care pot avea de fapt efecte adverse asupra sanatatii.
Din cercetarile publicate in Scientific World Journal, reiese faptul ca un consum de concentratii ridicate de gossypol, fenol natural derivat din planta de bumbac, poate duce la semne clinice de otravire, care pot include detresa respiratorie, slabiciune, apatie si cresterea greutatii corporale.
In plus, compusul poate provoca, de asemenea, probleme de reproducere la barbati si femei si poate interfera cu functia imunitara. Uleiul de seminte de bumbac cumparat pentru gatit trece printr-un proces extins de rafinare pentru a elimina continutul de gossypol, astfel ca cei care il utilizeaza des in alimentatie, pot sta linistiti.