Sucul de rosii este o bautura populara cu un continut bogat si variat de vitamine, minerale si antioxidanti. Cu toate acestea, unii cred ca nu este la fel de benefic ca rosiile intregi, din cauza continutului ridicat de sodiu gasit la anumite marci.
Consumul a doar o cana de suc de rosii, adica 240 ml, acopera nevoia zilnica de vitamina C si 22% din necesarul de vitamina A sub forma de alfa si beta-carotenoizi, esentiala pentru pentru vedere si testuturi. Acesti carotenoizi nu numai ca sunt transformati in vitamina A, dar actioneaza si ca antioxidanti puternici, protejand celulele de daunele provocate de moleculele instabile numite radicali liberi. Deteriorarea acestora este strans legata de afectiunile cronice, cum ar fi bolile de inima si se crede ca joaca un rol in procesul de imbatranire.
In plus, sucul de rosii este incarcat cu magneziu si potasiu, doua minerale vitale pentru sanatatea inimii, potrivit specialistilor. Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine B, inclusiv folatul si vitamina B6, care sunt importante pentru metabolism si pentru multe alte functii.
Multe studii au aratat ca un consum bogat in licopen, un puternic antioxidant care se regaseste in sucul de rosii, are efecte benefice asupra sanatatii, in special prin reducerea inflamatiilor. De exemplu, un studiu de 2 luni efectuat pe 30 de femei a constatat ca cei care au baut 1,2 cani (280 ml) de suc de rosii zilnic, cu un continut de 32,5 mg de licopen, au avut reduceri semnificative ale nivelurilor sanguine ale proteinelor inflamatorii numite adipokine. Mai mult, femeile au inregistrat cresteri semnificative ale nivelului de licopen din sange si o scadere a colesterolului si a circumferintei taliei.