Orezul este unul dintre cerealele de baza din lume. Este un aliment rafinat si cu un aport de carbohidrat care favorizeaza obezitatea si o parte dintre bolile cronice. Sunt disponibile mai multe tipuri, dar soiurile de orez alb sunt cele mai populare, urmate de orezul brun. Cu toate acestea, tarile consumatoare de orez inregistreaza un nivel scazut al acestor afectiuni. Deci, care este treaba cu orezul?
In tarile asiatice, orezul este consumat de pana la sase ori pe zi, iar rezultatele par sa indice stoparea cresterii in greutate la aceste populatii. Aceleasi rezultate au fost gasite intr-un studiu care a inclus peste 200 de iranieni supraponderali. Nu s-a gasit nicio asociere intre frecventa consumului de orez alb si indicele de masa corporala sau grasimea de pe abdomen.
Intr-un alt studiu realizat in randul adolescentilor iranieni s-a demonstrat ca cei care au avut cel mai mare aport de orez au cea mai slaba calitate a dietei. Acest lucru indica faptul ca tinerii ar putea consuma orez cu alimente pe care generatiile mai in varsta nu le-au consumat, putand duce la cresterea in greutate.
In acest moment se pare ca aportul de orez are un efect neutru, iar efectele sale asupra sanatatii depind de dieta generala a persoanei. Pe scurt, orezul ingrasa daca este consumat cu o dieta nesanatoasa, dar slabeste daca este consumat cu o dieta sanatoasa si bine echilibrata.
Aproape orice aliment poate provoca cresterea in greutate daca este consumat in cantitati excesive. Totodata, specialistii sustin ca ar trebui sa se evite consumul din recipiente prea largi, deoarece poate creste aportul de calorii, fara ca oamenii sa perceapa senzatia de satietate.