Indiferent ca vorbim despre acnee „vulgara” sau despre cea obisnuita, aceasta este o boala a foliculilor de par de la nivelul pielii faciale, de pe piept si spate, care afecteaza o mare parte din adolescenti in timpul pubertatii. Nu este cauzata de bacterii, desi acestea joaca un rol important in dezvoltarea sa.
Multi oameni confuda acneea cu alte afectiuni ale pielii din cauza simptomelor si semnelor similare prezentate de aceasta. Iata cateva afectiuni care pot fi confundate cu acneea.
Rosacea: aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia de cosuri in zina mijlocie a fetei, impreună cu roseata din cauza vaselor de sange superficiale. In general, afecteaza persoanele de 30 si 40 de ani.
Pseudofoliculita: denumita si „erupții cutanate de la ras”, aceasta apare atunci cand firele sunt taiate prea aproape de piele si produc umflaturi fragede la momentul cresterii. Cu alte cuvinte, firele se lupta sa iasa la exterior.
Foliculita: cosurile pot aparea pe alte parti ale corpului, cum ar fi abdomenul, fesele sau picioarele. Acestea nu reprezinta acnee, ci foliculi inflamati. Daca acestea nu dispar de la sine, medicii pot prescrie antibiotice orale sau externe, diferite de cele utilizate pentru acnee.
Foliculita gram-negativa: unii pacienti care au fost tratati cu antibiotice orale pentru perioade lungi de timp dezvolta pustule pline de bacterii care sunt rezistente la medicamentele administrate ulterior. Testele de cultura bacteriana pot identifica acesti germeni, determinand medicul sa prescrie diferite antibiotice sau alte forme de tratament.