Vergeturile apar atunci cand pielea isi schimba forma rapid din cauza cresterii sau descresterii in greutate. Este de mentionat ca aceste striatii ale piele nu reprezinta un semn de ingrijorare.
Atat barbatii, cat si femeile pot prezenta vergeturi. Totodata, sarcina si pubertatea sunt cele mai frecvente perioade in care acestea pot aparea. La inceput, vergeturile apar sub forma unei linii subtiri de culoare rosie sau violet, care capata o textura diferita fata de restul stratului de piele. In cele din urma, majoritatea vergeturilor se estompeaza si capata o culoare mai deschisa sau aproape translucida.
Potrivit specialistilor, nu exista un tratament natural care sa combata intru-totul acest disconfort la nivel estetic. Vergeturile sunt un tip de cicatrici care rareori se estompeaza suficient pentru a deveni invizibil. Cu toate acestea, exista cateva remedii care pot ajuta la minimizarea aparitiei.
Retinoizii din vitamina A fac ca pielea sa para mai fina si mai tanara. Sunt folositi in numeroase creme cosmetice top-over-the-counter. Simpla utilizare a unui extract topic de vitamina A sau administrarea orala poate contribui la sanatatea si aspectul general al pielii. O dieta bogata in anumite alimente, cum ar fi morcovii si cartofii dulci, ar putea, de asemenea, sa ajute la cresterea nivelului de vitamina A.
Daca trecem la un alt nivel, microdermabraziunea efectuata de un dermatolog este una dintre putinele metode dovedite clinic care fac vergeturile sa se estompeze mai repede. O alternativa eficienta ce poate fi facuta acasa este frecarea cu un exfoliant de zahar pe piele. Pentru a face acest lucru este nevoie de o cana de zahar, un sfert de cana de uleiul de migdale sau cocos si putin suc de lamaie. Amestecul trebuie frecat timp de 8-10 minute pe portiunea afectata a corpului de mai multe ori pe sapatamana.
Utilizarea cremelor din uleiul de cocos va mentine pielea hidratata, facand vergeturile mai putin vizibile. Chiar si fara un tratament anume, aproape toate vergeturile se vor estompa in timp.