Hipertensiunea se dezvolta de obicei pe parcursul mai multor ani. Chiar daca nu apar simtome, o tensiune arteriala crescuta poate provoca leziuni la nivelul vaselor de sange si ale organelor, in special creierului, inimii, ochilor si rinichilor.
Detectarea timpurie este importanta. Daca tensiunea arteriala este crescuta, medicul mediul poate solicita un control regulat pe o perioada de cateva saptamani pentru a vedea daca numarul ramane ridicat sau cade la valori normale.
Tratamentul pentru hipertensiune arteriala include atat medicamente pe baza de prescriptie medicala, cat si modificari ale stilului de viata sanatos. Daca afectiunea nu este tratata, ar putea duce la probleme grave de sanatate, inclusiv la producerea atacurilor de cord si accidentelor vasculare la nivel cerebral.
Hipertensiunea primara se mai numeste si hipertensiune „esentiala”. Aceasta se dezvolta in timp, fara o cauza identificabila. Din pacate, majoritatea oamenilor se confrunta au acest tip de hipertensiune arteriala. Specialistii nu au aflat ce mecanisme determina cresterea lenta, insa o combinatie de factori poate juca un rol esential.
Genele: unii oameni sunt predispusi genetic la hipertensiune. Acest lucru poate fi produs de mutatii genetice sau anomalii genetice mostenite de la parinti.
Schimbarile fizice: se crede ca modificarile functiilor de la nivelul rinichilor la momentul imbatranirii pot deranja echilibrul natural al sarurilor si lichidului din corp.
Mediul: alegerile nesanatoase ale stilului de viata, cum ar fi lipsa activitatii fizice si dieta slaba, pot avea un impact asupra corpului. Acestea pot duce la probleme de greutate, iar supraponderalitatea sau obezitatea cresc riscul de hipertensiune.