Originar din Africa de Vest, Fonio este un aliment de baza in zonele muntoase din Burkina Faso, Guineea, Senegal, Mali si Nigeria. In unele parti din Togo, fonio este utilizat pentru a preveni coagularea sangelui dupa nastere si pentru a stimula productia de lapte la persoanele care alapteaza.
Ca aliment de baza, fonio joaca un rol vital in asigurarea necesarului de hana, mai ales in perioada post-recoltare, cand recolta este destul de slaba. Productia poate aparea dupa o perioada de 6-8 saptamani si se pastreaza bine, fara riscul de infestare cu daunatori. Totodata, cerelala este cunoscuta pentru rezistenta la seceta si creste in soluri sarace, fara a avea nevoie de ingrasaminte.
In prezent, cultura de fonio este prioritara in Africa de Vest. Datorita proprietatilor sale nutritive si a potentialului sau de diversificare in consum, acesta se gaseste in orice magazin specializat din intreaga lume. In plus, fonio a devenit o sursa importanta de venit pentru micii fermieri din vestul Africii.
In prezent, cereala a capatat reputatia unui superaliment, insa pana in urma cu cativa ani, era foarte anevoioasa producerea sa in masa, deoarece dimensiunea mica a bobului facea prea dificila idepartarea cojii. Astazi, echipamentele moderne faciliteaza procesul de decojire, productia fiind mult mai accesibila.